Kuka Siljamari?

“Musiikki on mysteeri, jonka jokainen kuulija kokee omalla, erityisellä tavallaan.”

Siljamari Heikinheimon ensimmäinen haaveammatti oli oopperaohjaajan assistentti. Ehkä hän olisi päätynytkin sille tielle, ellei teininä olisi kuullut Charles Gunoudin Faust-oopperaa. Tenoriaarian viulusoolo kosketti selittättömällä tavalla. Alkoi matka maailmaan, jota ei löydä kartalta. 

Toki viulun myötä myös kartalla olevat paikat ovat tulleet tutuiksi. Soitin on vienyt soittajansa Kuhmon Kamarimusiikkiin nyt jo seitsemänä vuonna peräkkäin, monien suomalaisten ja ulkomaisten orkesterien pultteihin, yölliseen Ulvilaan ja Ruotsiin opiskelemaan kolmeksi vuodeksi. Sinä aikana Viking Linen hytistä tuli niin hyvä harjoitusympäristö, että laivavieraat pääsivät kerran nauttimaan jopa Siljamarin tarjoamasta käytäväkonsertista.

Nykyäänkin Siljamarista on kiva soittaa kaikenlaista musiikkia erilaisissa paikoissa. Hän on luonut musiikkiteatteria ja klassista musiikkia yhdistelevän Ferninand-Härkä-lastenoopperan, joka on sykähdyttänyt muun muassa sairaalojen lapsia. Siljamari on myös ensi syksynä Kansalliskirjastossa alkavan Soivat kirjat -konserttisarjan taiteellinen johtaja. Nyt viulisti leikittelee ajatuksella, minkälaista olisi soittaa vaikkapa koirille. Auttaahan klassinen musiikki niitä tutkimustenkin mukaan rentoutumaan.

Siljamari haluaa soittaa, koska musiikki lohduttaa ja ilahduttaa tavoilla, joita kuulija ja soittaja eivät itsekään aina ihan ymmärrä. Hän toivoo, että voi soitollaan viedä kuulijat hetkeksi pois arjen asioista, sellaisten tarinoiden ääreen, joita ei vielä ole keksitty.  

 


Biografia

Siljamari Heikinheimo tunnetaan laaja-alaisena muusikkona, joka esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona, sekä usein myös solistina. Tarve laajentaa taiteellista ilmaisua näyttämötaiteen puolelle on johtanut hänet suuntautumaan myös oopperaohjaukseen. Hän on Helsingissä toimivan Soivat Kirjat –konserttisarjan taiteellinen suunnittelija. 

Siljamari Heikinheimo on vakiovieras monilla musiikkijuhlilla, kuten Kuhmon Kamarimusiikki, Iitin musiikkijuhlat, Hauhon musiikijuhlat ja Crusell-viikko. Hänet näkee usein yhtyeissä kuten Avanti!, Jousia Ensemble ja Virtuosi di Kuhmo. Hän on nauhoittanut useita suomalaisia viulu- ja kamarimusiikkiteoksia Yleisradiolle. Heikinheimo oli Radion Sinfoniaorkesterin jäsen vuosina 2012-2016 ja työskentelee nykyään vierailijana Pohjoismaisissa orkestereissa konserttimestari- ja äänenjohtajatehtävissä, kuten Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Tanskan Kamariorkesterissa ja Trondheimin Sinfoniaorkesterissa.

Kaudella 2018-19 Heikinheimo työskentelee Suomen Kansallisoopperassa apulaisohjaajana ja Tapiola Sinfonietassa konserttimestarina.

Hän on työskennellyt ohjaaja Stefan Herheimin ohjaustiimissä Düsseldorfin Deutsche Oper am Rhein –oopperatalossa sekä Berliinin Komische Operassa.

Heikinheimo on Espoon Musiikkiopiston kasvatti, myöhempinä opinahjoinaan Edsbergin musiikki-instituutti Tukholmassa ja Sibelius-Akatemia. Pitkäaikaisimmat opettajat hänelle ovat olleet Päivyt Meller, Grazyna Gebert, Ulf Wallin ja Petri Aarnio. Mestarikursseilla tärkeitä opettajia ovat olleet Mi-Kyung Lee, Pavel Vernikov, Antti Tikkanen, Ferenc Rados ja Ralf Gothoni. Kamarimusiikkia hän on opiskellut Paavo Pohjolan, Marko Ylösen ja Mats Zetterqvistin johdolla.

 

Email: contact@siljamariheikinheimo.com - Copyright Siljamari Heikinheimo 2015 - Site design: Markus Kaarto - Photography: Jaakko Paarvala